Stroomberg Cafe-slijterij en Slijterij- wijnhandel

Drinck als reghel maetich, maar dan oock reghelmaetich!

Over ons

We zijn een oud Zwols bedrijf. Het is ooit begonnen met een " winkelhuis met een vergunning tot het verkopen van sterke drank in het klein", aldus krantenartikelen uit 1876.

In die tijd was het gebruikelijk dat men de voorkamer gebruikte als plek om iets te drinken. Dit werd vaak door de vrouwen gedaan als extra kostwinning om het inkomen van hun (geregeld werkloze man) aan te vullen. Later volgden meer en meer regels. In 1881 werd bijvoorbeeld een tamelijk dure vergunning verplicht (er waren namelijk wel erg veel van zulke huiskamercafés ontstaan). Bovendien mochten in de grote steden maximaal 500 van deze vergunningen afgegeven worden. (dit was het begin van de professionalisering van de horecasector). In 1919 kwam er een wet die sterke drank in cafés verbood, om het alcoholisme onder de verpauperde bevolking tegen te gaan, maar toen kregen de bieren een hoger alcoholpercentage. Vanaf 1966 zijn er vanuit de rijksoverheid regels gesteld aan de minimale oppervlakte en hoogte van een horecabedrijf. Ook moesten ze aparte toiletten hebben voor mannen en vrouwen. Hierdoor moesten veel kleine huiskamercafés sluiten. Stroomberg heeft dus al een grote verscheidenheid aan regels voorbij zien komen...

In 1937, is bij het cafe een ruimte voor een slijterij gekomen, zodat de producten in soort en aantal kon worden uitgebreid. De ingang hievan ligt aan de Thomas á Kempisstraat 2. Tegenover deze kleine slijterij, was vroeger een Gall en Gall, maar ondanks de kleine oppervlakte en de concurentie vann de overkant, ging dit heel goed. Zo goed zelfs dat er in 1988 een filiaal bij is gekomen in Berkum, hier hadden we meer ruimte en konden dus een uitgebreider assortiment kwijt. In 1991 is ons filiaal in Zwolle-Zuid geopend aan de Forelkolk, waarna we 1994 een winkel in Westenholte mochten openen. In 1996 is onze enige winkel buiten Zwolle geopend, namelijk in Genemuiden. Onze laatste aanwinst is in Stadshagen geweest in 2004. De winkel bij het café is overigens sinds 1937 niet veranderd. Mede daarom heeft u het gevoel dat u een klein museum betreedt als u binnen komt in de slijterij. Ook in het café zelf, wordt getracht zo min mogelijk te veranderen. U vindt hier nog steeds oude kleedjes op de tafels en ook de oude spreuken gelden eigelijk nog steeds. Boven de bar valt te lezen: "Drinck als reghel maetich, maer dan oock reghelmaetich". En op de tegeltjes onder de schouw leest u: "Bezoek doet immer prettig aan, is't niet bij't komen, is't bij't gaan".


In al onze winkels hebben we een ruime voorraad gedistilleerd, mooie wijnen, groot aanbod aan speciaalbieren en prachtige whisky's. Ook maken we kadoverpakkingen. We hebben bijvoorbeeld pakketten met verschillende bieren en pakketten met mooie wijnen in verschillende prijsklasses. Uiteraard kunnen we ook pakketjes maken naar uw wens. Mocht u bijvoorbeeld een mooie fles wijn of port geven bij kaas,worst of nootjes die u elders gekocht hebt, dan pakken we dit graag voor u in. Deze producten mogen wij wegens overheidsregelgeving niet zelf verkopen. Dat komt omdat we gedistilleerd verkopen wat een hoger alcoholpercentage heeft dan dat een supermarkt, slager of kaasboer mag verkopen.

Vanaf halverwege de jaren 50 is het een familie bedrijf, in handen van de familie Mensink. Eerst van Jan Mensink en later heeft Cor Mensink dit overgenomen van zijn oom. Hij deed de boekhouding al van het bedrijf, dus wist al het een en ander. De zoon van Cor, die min of meer opgegroeid is in het cafe, heeft het bedrijf overgenomen in 2013, maar werkte al vanaf jongs af aan mee. Jan-Hein en zijn vrouw Lianne runnen nu het café en de bijbehorende slijterijen. Lianne is veelal te vinden in het café en Jan-Hein is te vinden in de slijterijen. Jan-Hein heeft naast zijn opleiding economie een opleiding tot vinoloog succesvol volbracht en heeft daarnaast heel veel kennis van whisky's. Hij geeft samen met zijn vrouw regelmatig whiskyproeverijen, in de sfeervolle bovenzaal van het café, die zeer goed bezocht worden.

De medewerkers in het café en de medewerkers van de slijterijen zijn vaak al vele jaren werkzaam bij het bedrijf en kunnen goede adviezen geven en met u meedenken.

Wees welkom!